Får man sunnere kosthold med Cosori Smart Airfryer?

Flere og flere begynner å få øynene opp for de store helsemessige fordelene med airfryere. Ikke bare lover produsentene at fettinnholdet i maten reduseres med så mye som 90%, men det blir også reklamert med at det blir raskere å lage sunn mat fra bunnen av. Vi i Slanke Dietter ble nysgjerrige på å finne ut om en airfryer virkelig kan gi oss et sunnere kosthold eller om dette bare er tomt reklameprat. Så vi gikk til innkjøp av en modell som har vunnet en rekke priser det siste året, nemlig Cosori Smart Airfryer. Cosori er en av de ledende produsentene av airfryere på verdensbasis, og kan vise til fantastiske airfryer anmeldelser på en rekke nettsteder både i utlandet og i Norge. Blant annet har Cosori Smart fått veldig gode kritikker på Forbes og Amazon basert på tusenvis av anmeldelser.

Hva skal man egentlig med en airfryer?

Du spør deg kanskje hva du skal med enda en kjøkkenmaskin. Har du fått nok av elektroniske dingser som lover å gjøre livet ditt mye lettere, men som ender opp nedstøvet i en krok? Dette kjenner vi oss godt igjen i. Likevel tok vi mot til oss og investerte i Smart-modellen til Cosori. Hvorfor? Dette er det flere grunner til, men for det første bare elsker vi frityrstekt mat i vår familie. Dersom barna hadde fått det som de ville, hadde vi hatt frityrstekt mat hver dag.

Enten det gjelder pommes frites, fritert kylling, tempura svinekjøtt eller friterte løkringer står barna våre i kø så snart vi finner frem frityrkokeren. Vi setter selvfølgelig pris på at barna våre har god appetitt og at de viser en fantastisk matglede når det gjelder denne typen retter, men det er ikke til å komme unna at fettinnholdet er rimelig høyt når det gjelder frityrkokt mat. Og som mange kjenner til, har stort inntak av fett en tendens til å legge seg på kroppen som igjen fører til at vekta sakte, men sikkert kryper oppover. Derfor bestemte vi oss for å sjekke om en airfryer faktisk kan benyttes som et alternativ når det gjelder populære, men ganske usunne retter som pommes frites og friterte kyllingvinger. Les mer om erfaringene våre nedenfor.

Hvordan fungerer en airfryer?

Før vi deler erfaringene fra praktisk bruk av Cosori Smart Airfryer, skal vi gi deg en kort innføring i hvordan en airfryer fungerer. Ja, for det kan være ganske så forvirrende å forstå hva en airfryer faktisk fungerer med tanke på at dette er et navn som både gir assosiasjoner til luft (air) og fritering (fryer). Kan faktisk maten bli stekt ved å bli «luftfritert»? Ja, dette er faktisk helt riktig. En airfryer steker maten ved at luft med høy temperatur blir blåst på maten ved hjelp av en kraftig vifte. Den intense varmluften treffer alle overflatene på maten slik at den blir stekt på alle kanter. Derav sammenlikningen med fritering. Forskjellen i forhold til en tradisjonell frityrkoker ligger dermed i at maten blir stekt av den varme luften noe som gjør at man slipper å dyppe den i kokende olje. Og vips får du dermed mye sunnere mat med lavere fettinnhold. Som du kanskje begynner å skjønne er dette et produkt som passer helt perfekt for oss i Slanke Dietter!

Skal man helle olje i en airfryer?

Du har sikkert fått med deg at du trenger å bruke mye mindre olje i en airfryer enn en frityrkoker. Betyr det at du helt slipper å helle olje i en airfryer? Det er riktig. Det er faktisk veldig viktig å huske på at du aldri skal helle olje direkte i en airfryer. Dette er også noe som de fleste produsenter legger stor vekt på å forklare i bruksanvisningene. Dersom du velger å bruke olje når du steker mat i en airfryer, anbefales det alltid å blande oljen med maten før du plasserer matretten i selve airfryer enheten. Det beste er ofte å bruke en fettspray eller pensle på oljen slik at du får et tynt lag på utsiden. Hvor mye olje du trenger å bruke kommer an på hver enkelt rett, men du trenger sjelden å bruke mer enn maksimalt en spiseskje matolje.

Hva slags olje er sunn å bruke i en airfryer?

Det er ikke alltid lett å bli klok på hva slags olje som passer til ulike typer matlaging. På den ene siden hører vi ofte at naturlige oljer som extra virgin olivenolje er det absolutt sunneste å bruke, men samtidig blir det hevdet at de samme oljene kan være skadelig ved steking. Hvordan kan dette ha seg? Sannheten ligger i at det ikke finnes en spesiell olje som er sunn til absolutt all matlaging. Det som er viktig når du velger hvilken olje du skal bruke, er at du sjekker røkepunktet til oljen. Dette betyr at du bør sjekke hvilken makstemperatur som er anbefalt. Som et eksempel er en mye brukt olje til steking i Norge rapsolje som har et røykepunkt på 240 °. I kontrast til extra virgin olivenolje som bare har et røykepunkt på 160° C.

Siden Cosori Smart har en makstemperatur på 205 ° C kan du derfor trygt velge oljer som f.eks. raffinert rapsolje, avokado-olje og peanøttolje. Du kan også benytte olivenolje til steking i en airfryer, men da er det viktig at du benytter en raffinert type og ikke extra virgin. Litt overraskende kanskje at de billigere oljene er bedre til steking enn de dyre, men dette har som sagt å gjøre med at røykepunktet er høyere på de raffinerte oljene.

Erfaringer fra praktisk bruk av Cosori Smart

Når det gjelder praktisk bruk kan vi med hånden på hjertet si at dette virkelig er et produkt som gjør livet lettere. Vi kommer tilbake til smartfunksjonene i kapittelet nedenfor, men det er ikke tvil om at de mange brukervennlige funksjonene gjør det utrolig enkelt å lage nydelige sunne retter. Med hele 11 automatiske forhåndsinnstilte funksjoner, kan du lage en lang rekke retter uten å måtte tenkte på kompliserte oppskrifter og fremgangsmåter.

Enten du skal steke fisk, biff, pommes, grønnsaker, kaker eller bakevarer holder det å trykke på en knapp så lager maten seg selv. Ja, faktisk er det så enkelt at du bare trenger å velge en oppskrift på den medfølgende appen så sender du automatisk innstillingene over til airfryeren. Så trenger du ikke bekymre deg over irriterende kompliserte menyvalg som du kanskje er plaget med fra andre mindre brukervennlige kjøkkenmaskiner. Så her trenger man ikke være Øystein Hellstrøm for å gønne på med nydelige gourmetretter!

Faktisk har det vært så gøy å lage mat i Cosori Smart at det til tider har blitt en del småkrangling blant ungene om hvem som skal få lov til å bruke appen til å kjøre i gang matlagingen. Så mye entusiasme og matglede var det sjelden vi opplevde før vi gikk til innkjøp av en airfryer. Derfor gir vi Cosori full pott og tommel opp fra alle familiemedlemmer når det gjelder praktisk bruk. En enklere og mer gøy kjøkkenmaskin skal du virkelig lete lenge etter.

Verdens smarteste airfryer?

Det er ikke tvil om at Cosori Smart er en kjøkkenmaskin som imponerer når det gjelder intelligens. Ja, det var nesten som vi fikk oss en personlig kokk som kunne lage maten klar på bestilling. En av de mest geniale tingene med denne modellen fra Cosori er at du kan bruke appen til å sette i gang matlagingen hvor du enn måtte befinne deg. Dersom du gjør maten klar på forhånd i matskuffen i selve enheten kan du dermed sette i gang stekeprosessen før du går fra jobb slik at du kommer hjem til rykende fersk mat når du åpner inngangsdøra. Og skulle du bli stående fast i rushtrafikken trenger du bare å ta frem mobilen og gi den instruksjoner om å holde maten varm til du kommer frem. Faktisk trenger du strengt tatt ikke ta frem mobilen fordi du kan bruke stemmestyring via Google eller Alexa for å kontrollere den, men vi foretrekker å benytte appen fordi det gir litt bedre kontroll på innstillingene.

En litt morsom historie vi må dele er om den gangen mor i huset var på sydentur med venninnegjengen til Gran Canaria. Far hadde ansvaret for matlagingen, men var usikker på hvilken oppskrift han burde velge for å lage helstekt kylling i airfryeren. Det hele endte med at mor tok kontroll på situasjonen og satte i gang airfryeren med et par kjappe innstillinger via mobilappen – fra solsengen på Gran Canaria. Snakk om reddende engel! Ikke bare får du en airfryer som reduserer fettinnholdet i maten, men du får en utrolig intelligent kjøkkenmaskin som åpner opp helt nye måter å lage mat på.

Men hvordan smaker maten?

Vi er ganske kresne på maten, og det var med stor forventing vi laget vår første rett i Cosori Smart: Hjemmelagde Pommes Frites. Det er ikke til å stikke under en stol at mange i familien er veldig skeptiske til hjemmelagde pommes. Vi har forsøkt oss på ulike oppskrifter ved å bruke stekeovnen, men det har som regel endt med at potetene enten har blitt altfor brente eller de har totalt manglet stekeskorpe og tekstur. Det hele ender som regel med at barna henger med nebbet og sier de nekter å spise dvaske pommes. Som du kanskje skjønner er derfor ikke så rart at vi har endt opp med å spise fabrikkproduserte frosne pommes frites fra kjøledisken. Ikke det sunneste i verden, men hva man gjør man ikke for å sikre matro rundt bordet. Dette var situasjonen frem til vi gikk til innkjøp av Cosori Smart.

Etter at vi fikk oss airfryer har vi ikke spist frosne ferdiglagde pommes igjen. Grunnen? Fordi vi endelig har klart å mestre å lage nydelige hjemmelagde pommes frites med Cosori Smart. Oppskriften er utrolig enkel: Først skreller du og skjærer opp potetene som du normalt ville gjort. Deretter legger du dem i kaldt vann i 15 minutter for å redusere stivelsen. Deretter skyller du dem og tørker dem før du blander i litt olje. Oppskriften sier en spiseskje olje, men vi liker å bruke litt mer. Men ikke mer enn maks to spiseskjeer. Deretter forvarmer du ovnen til 195°C og trykker på start. Når airfryeren har blitt varm legger du potetene i matkurven og trykker på pommes-frites-knappen og velger 28 minutter steketid. Ja, du får faktisk en egen knapp dedikert til pommes. Helt genialt! Cosori gir deg beskjed om å riste kurven et par ganger slik at du er sikker på jevn steking på alle overflatene. Når du hører alarmen plinge er maten klar for servering, og alt du trenger å gjøre er å krydre og helle potetene over på tallerken eller serveringsfat. På mindre tid enn det ville tatt deg å gå på butikken for å kjøpe frosne fabrikklagde pommes har du klart å lage nydelige pommes frites fra bunnen av. Mye sunnere. Mye bedre smak. Og mye billigere.

Konklusjon – får man faktisk sunnere kosthold?

Vi er ikke i tvil om at Cosori Smart har ført til en drastisk reduksjon i fettforbruket. Fra jevnlig å spise frityrstekt mat – ofte fabrikklagde ferdigretter eller takeaway, har vi klart å erstatte en rekke retter som pommes frites med nydelig hjemmelagde versjoner nesten helt frie for fett. Selv om stekeskorpen kanskje ikke blir like tykk som ved frityrkoking fordi fettet ikke trenger så langt inn i maten, har vi faktisk begynt å foretrekke den tynnere stekeskorpen man får med en airfryer.

En annen stor bonus med denne airfryeren er hvor enkel den er å bruke, og det er ikke tvil om at flere familiemedlemmer har begynt å ta del i matlagingen – spesielt når det gjelder barna. Når barna kommer sultne hjem fra fotballtrening, fikser de å varme opp maten i en fei på egen hånd. Far i huset har fortsatt litt å gå på når det gjelder å ta alle funksjonene i bruk, så da er det flott med smartfunksjoner som gjør det veldig enkelt å kalle på assistanse. Etter hvert har vi dessuten funnet ut at flere personer kan laste ned mobilappen og knytte den opp trådløst noe som er veldig praktisk nå som vi har så mange airfryer-fans i husstanden. For mer informasjon rundt bruken av mobilappen anbefaler vi å sjekke ut nettsiden Cosori.no som gir en veldig god oversikt på de ulike airfryer modellene.