Vannlatingsproblemer hos kvinner: Hva kan du gjøre?
Hvis du som kvinne opplever vannlatingsproblemer, er det viktig at du oppsøker hjelp for å gjøre noe med symptomene. Vannlatingsproblemer kan påvirke både livskvalitet og helse.
Derfor bør du alltid søke hjelp fra legen din hvis du har problemer med vannlating. Det er hjelp å få. Med riktig behandling kan du lette vannlatingsproblemene dine slik at du kan komme tilbake til en normal hverdag.
Hvilke typer vannlatingsproblemer kan man ha?
Vannlatingsproblemer hos kvinner kan vise seg som urininkontinens (ufrivillig vannlating) eller urinretensjon (vanskeligheter med vannlating).
Urininkontinens kan oppstå hos ellers helt friske kvinner i forbindelse med et plutselig, økt trykk i blæren din – såkalt stressinkontinens. Dette kan resultere i lekkasje når du f.eks. nyser, hoster eller er fysisk aktiv, f.eks. under løping. Årsaker til dette kan være graviditet og fødsel, hvor bekkenbunnsmuskulaturen er svekket. Men fedme og forstoppelse er også faktorer som kan forverre urininkontinens.
Symptomene kan også vises som en plutselig vannlatingstrang (urgeinkontinens), som ofte ender med ufrivillig vannlating før man når fram til et toalett. Andre kan oppleve en kombinasjon av både stressinkontinens og urgeinkontinens.
Urinretensjon gir derimot problemer med vannlating. Symptomene viser seg ofte som ubehag i forbindelse med vannlating og hyppige toalettbesøk, hvor det er vanskelig å starte urinstrømmen, til tross for en følelse av at det haster. Symptomene kan også være en svak urinstrøm, drypp fra blæren og at nedre del av magen er oppblåst.
Urinretensjon kan skyldes flere ting, bl.a en blokkering i urinveiene, en svak blæremuskel eller sykdommer som multippel sklerose, ryggmargsskader eller andre tilstander som forstyrrer signalene mellom hjernen og blæren.
Derfor er første trinnet alltid å gå til legen, hvor du kan avklare symptomene og årsakene til dine vannlatingsproblemer.
Hvordan håndterer du vannlatingsproblemene dine?
Noen kvinner lar være å snakke om vannlatingsproblemene, da det for mange er et sårbart emne forbundet med skam. Og noen er ikke en gang klar over at det faktisk finnes hjelp å få.
Hvis du som kvinne opplever vannlatingsproblemer vil du ofte starte med konservativ behandling med fokus på tiltak du selv kan prøve:
- Råd og veiledning om kosthold og toalettvaner
- Bekkenbunnsøvelser
- Blæretrening
- Livsstilsendringer
Hvis disse tiltakene ikke er tilstrekkelige, kan neste trinn i behandlingen bestå av medisinering, og om nødvendig kirurgi.
Hvis du opplever urinretensjon, kan løsningen også være kateterisering. I dag finnes det mange diskré engangskatetre på markedet, som er enkle å bruke i hverdagen. Coloplast står bl.a bak de innovative SpeediCath®-katetrene som er kompakte og helt klare til bruk. Med litt øvelse kan du derfor enkelt lære å selvkateterisere, slik at vannlatingsproblemene dine ikke lenger er til hinder for å leve et aktivt og sosialt liv.
Bestill gratis vareprøver hos Coloplast
Er du i tvil om hvilke produkter og løsninger som passer for deg, kan du kontakte Coloplast. Her kan du bestille gratis vareprøver slik at du kan finne de riktige produktene for deg.
Som medlem av Coloplast Assistanse får du også tilgang til nyheter, oppdateringer og personlig veiledning – enten via e-poster, telefon eller direkte på Coloplasts nettside. På denne måten kan du få gode råd og inspirasjon til en god hverdag, til tross for dine vannlatingsproblemer.