Dietter

Sonedietten

Sonedietten vil hjelpe deg å bli kvitt overflødige kilo og dramatisk redusere faren for kronisk sykdom. Med sonedietten vil man få et lengre og mer lykkelig liv, hvert fall om man skal tro Dr. Barry Sears, biokjemikeren som utviklet dietten for over 30 år siden.

Sonedietten – hva er det?

Sonedietten vil hjelpe deg å bli kvitt overflødige kilo og dramatisk redusere faren for kronisk sykdom. Med sonedietten vil man få et lengre og mer lykkelig liv, hvert fall om man skal tro Dr. Barry Sears, biokjemikeren som utviklet dietten for over 30 år siden. Sone dietten er en livslang diett basert på vitenskapelige undersøkelser og erfaringer for å redusere betennelser som følge av kosthold. Så hvordan kommer man inn i sonen?

Sonen kan måles i kliniske tester. Dersom man klarer å komme inn i sonen med å endre kostholdet sitt, så vil man oppdage en stor endring i den fysiske helsen. Betennelser som er forårsaket av kosthold gjør at man går opp i vekt, blir syk og eldes raskere. Det er tre mål for om man er i sonen, og alle tre må oppfylles. Dette er TG/HDL mengden som antyder insulin motstanden i levra. AA/EPA mengden som antyder redusert betennelse som resultat av kostholdsendring og HbA1c som sier noe om blodsukkeret.

Hvorfor sonedietten?

Så hva er bra med sonedietten, bortsett fra at man kan fjerne kroniske smerter i kroppen? For det første vil man få muligheten til å gå ned betydelig i vekt. Det vil føre til at man kan leve lengre, reflektere bedre og utføre oppgaver bedre. Man vil også forsinke aldringsprosessen. Det er betennelser som korrumperer cellenes mulighet til å jobbe sammen og forhindrer oss i å leve optimalt. Det kan synes vanskelig å komme i sonen, men det er virkelig verdt å prøve. Om man ikke klarer det på første forsøk, må man bare prøve igjen.

Hvordan fungerer sonedietten?

Sonedietten krever at man tilfører hvert måltid med disse næringsstoffene:

Proteiner: 1/3 av tallerken skal være basert på magert protein, på størrelse med hånden din.

Karbohydrater: nesten 2/3 av tallerkenen må bestå av karbohydrater, fra sunne produkt som grønnsaker og frukt.

Fett: Litt umettet fett fra varer som avokado, korn eller flere typer olje eller nøtter.

Sonediett pyramiden

Ved å begrense inntaket av korn og stivelse og samtidig sette fokus på frukt og grønnsaker, vil de som går på sonedietten merke en dramatisk hormonell og betennelsesdempende effekt. Ved å bruke sone-pyramiden som mal i sitt hverdagslige kosthold, vil man balansere forholdet mellom protein og glukose. Det økte nivået av polyfenoler i dietten vil føre til at man reduserer bakteriefloraen i fordøyelsessystemet.

Hvordan komme i gang?

Sonedietten må være grunnlaget for det generelle kostholdet. Det betyr at det er enklest å komme i gang om man setter seg ned og planlegger litt en god stund i forveien. Man bør tenke gjennom fordelingen av næringsstoffene og i hvilke matvarer man finner disse. Lag en egen ukeplan eller om man får det til, dietten for en hel måned. Da er det mye enklere å vite hva man skal blande sammen, ikke minst når man kommer hjem fra jobb og er skrubbsulten. Det kan også være smart å huske på at man bør drikke en god del vann for denne dietten, og vann hjelper til å stagge sultfølelsen og rense kroppen for giftstoff.