Dietter

5:2 Dietten

Periodisk faste er et spisemønster som involverer jevnlig faste. 5:2 dietten er for tiden den mest populære dietten av dette slaget. De kaller den ”The Fast Diet” på engelsk, og er altså en diett som involverer faste to dager i uka og vanlig kosthold de resterende fem dager.

Hva er 5:2 dietten?

Periodisk faste er et spisemønster som involverer jevnlig faste. 5:2 dietten er for tiden den mest populære dietten av dette slaget. De kaller den ”The Fast Diet” på engelsk. Det  er altså en diett som involverer faste to dager i uka og vanlig kosthold i fem dager. Ved å faste to dager i uka, vil man få et totalt kaloriunderskudd. Og det er akkurat det som skal til for å gå ned i vekt. Det beste av alt er at man ikke trenger å faste fullstendig disse to dagene. Men man bør ikke overgå 500 kcal. for kvinner eller 600 kcal. for menn. Resten av uka kan man spise normalt.

Noen steg til å komme i gang med 5:2 dietten

Å slanke seg handler i bunn og grunn om å holde seg borte fra fristelser når man kjenner at magen rumler og blodsukkeret kryper nedover. Det kan være fryktelig vanskelig, og virkelig tøft når det står på som verst. Det er mange fallgruver å havne i, dersom man ikke tenker seg om før man starter. Den største feilen folk som prøver dietten er at de ikke på forhånd finner ut hva de kan spise på de to fastedagene. Da kommer man til den første fastedagen, og så har man ikke den minste anelse om hva man kan putte i seg som stagger sulten. Ved å lage en ukes plan, eller til og med månedsplan, så vil man lett kunne handle inn varene man trenger i forveien.

En annen ting som folk ikke tenker på, er at de ikke gjør tilgjengeligheten til å gjøre feil mindre. Når kjøkkenskapet er fullt av godterier fra forrige helg, eller fryseren stappet full av deilig iskrem, da er veien kort til fiasko. Det kan derfor være lurt å minimere beholdningen av ting som kan gjøre at man faller for fristelser større. Gi det bort til ungene, kast det eller gjem det unna slik at du ikke går i fella på nytt.

En tredje ting som kan gjøre at 5:2 dietten ikke virker, er at man overspiser de fem dagene man ikke faster. Det skal ikke være en premie å kunne spise ekstra mye de fem resterende dagene. Premien må heller være å bli slankere, se bedre ut og ikke minst å føle seg bedre. Det hjelper lite å spise lite to dager, dersom man tar av med hamburgere og iskrem på kvelden. Normalt kosthold betyr at kvinner kan spise rundt 2400 kcal og menn rundt 3000 kcal. Her anbefaler ekspertene mange forskjellige mål, men faktum er at er du allerede overvektig, så har du vendt deg til et større kaloriinntak enn normalvekten tilsier. Alder spiller også en viktig rolle her.

Ting som kan hjelpe med å gi enda raskere effekt

Husk at 5:2 dietten er en av mange mulige dietter der ute, og det handler ofte om å gå i underskudd på kalorier i kroppen. Det kan være lurt å se på fra hvilke kilder man får kaloriene. Det er for eksempel bedre å få kaloriene fra kostfiber enn fra rent sukker. Fokus på hva man putter i seg er altså viktig for å kunne få enda bedre effekt.

Trening er også med på å forbrenne kalorier i kroppen, og med lavt inntak av mat, vil man forbrenne kalorier fra fettet. Men man må trå varsomt med trening, fordi etter trening har kroppen behov for mer næring. Derfor vil viljestyrken settes enda mer på prøve.

Man velger også selv om hvilket forhold man vil faste i, og en 4:3 eller 3:4 variant vil også la seg gjøre. Det er jo tross alt det totale kaloriunderskuddet som teller og som vil vise seg på badevekta når uka er omme.