Dietter

Lavkarbo dietten

Med lavkarbo mener man en diett der man spiser mat med lite karbohydrater i seg. Det vanskeligste for vanlige folk er å vite hvilke næringsstoffer man får i seg, og mange kan slite selv om de spiser relativt lite og sunt.

Med lavkarbo kan man trygt gå ned i vekt over tid

Med lavkarbo mener man en diett der man spiser mat med lite karbohydrater i seg. Det vanskeligste for vanlige folk er å vite hvilke næringsstoffer man får i seg, og mange kan slite selv om de spiser relativt lite og sunt. Selv om karbohydrater er en av de tre viktigste stoffene ved siden av proteiner og fett, er det mengde eller forholdet som for de fleste overvektige feil. Ved lavkarbodietten blir derfor mengden karbohydrater sterkt redusert, mens mengden protein og fett opprettholdes eller økes. Jo lavere inntak av karbohydrater man klarer å få til, jo raskere vil man kunne tære på kroppsfettet.

Lavkarbodiett er en blanding helsekost som man blir overrasket er sunt. Ved inntak av karbohydrater vil blodsukkeret stige og kroppen vil produsere mer insulin. Dermed lagres fett på kroppen. Spesielt rundt magen og overkroppen. Det er derfor viktig å identifisere forskjellen på gode og dårlige karbohydrater i denne sammenhengen:

Gode karbohydrater: Bønner, linser, nøtter, bær, grønnsaker, kultiverte melkeprodukter

Dårlige produkter: Godteri, kaker, brus, brød, ris, nudler, pasta, poteter

Det kan være vanskelig å klare å begynne med et lavkarbo-kosthold, spesielt for dem som liker søtsaker og brus. Derfor må man prøve å finne alternativer som kan gi et lite lyspunkt i hverdagen.

En vanlig dag med lavkarbo

Det er ikke så vanskelig å lage lavkarbo-retter, men man må kanskje venne seg til å handle varer man ellers ville gått forbi i butikken. Dessuten kan man lage de vanlige rettene man er vant til fra før, bare man husker å ta bort de dårlige karbohydratene. I stedet for å bruke poteter til en skinkestek, kan man heller lage en god salat.

Og det er mye godt i lavkarbodietten, som for eksempel bacon, fet ost, smør, kremfløte. Det er også enkelt å lage eget syltetøy med ferske produkter, bruk en mikser, og vips har man deilig hjemmelagd syltetøy. Smoothies kan også lages av ferske frukter, i stedet for å drikke juice. Lavkarbomat kan godt tilberedes i en bakerovn.

Slik kan du lage lavkarbo retter for en dag

Morgen/ kveld: Spis rugbrød eller fiberrikt knekkebrød, men gjerne kutt det helt ut og lag en deilig omelett med salat og bacon. Pass på mengden. Bruk røkt laks, makrell i tomat eller skinke i stedet for salami. Bruk vanlig 4-korn eller havregryn med nøtter og bær fra naturen.

Middag: Spis rene produkter av kjøtt, fisk eller fjærkre, med deilige krydder. Bruk gjerne kremfløte og rømme i maten. Bruk brokkoli eller blomkål i stedet for poteter. Bruk linser i stedet for ris.

Dessert: Spis friske bær med Kesam vanilje.

Drikke: Drikk vann, Farris eller lite-øl på lørdagskvelden eller litt vin.

Snacks: Prøv mørk sjokolade med 70% kakaoinnhold. Baconsvor kan nytes i små mengder.

Det er ikke så dumt å prøve en diett som belager seg på lite karbohydrater, og spesielt ikke de fetende karbohydratene man finner i hurtigmat, sjokolade og brus. Dersom man sliter med betennelser og lavt stoffskifte, så er lavkarbo-dietten å anbefale. Man kan også bli kvitt plager som migrene, oppblåst mage og generelt dårlig humør. Følger man en slik diett kan man regne med å gå ned noen kilo per måned.

Her kan du lese mer om lavkarbo oppskrifterlavkarbokosthold, paleo- og LCHF-kosthold (low carb, high fat).