Dietter

Periodisk faste

Har du prøvd alt som finnes av dietter og slankekurer uten effekt? Det kan være vanskelig å ta av seg kiloene og bli der nede, og ikke sakte men sikkert legge på seg de ekstra tunge kiloene. Da kan det hende periodisk faste kan være en slankemetode som virker for deg.

Hva er periodisk faste?

Har du prøvd alt som finnes av dietter og slankekurer uten effekt? Det kan være vanskelig å ta av seg kiloene og bli der nede, og ikke sakte men sikkert legge på seg de ekstra tunge kiloene. Da kan det hende periodisk faste kan være en slankemetode som virker for deg. Periodisk fasting er en paraplyterminologi for ulike dietter som sirkulerer mellom et tidsrom med faste og en periode uten faste. Eller man kan rett og slett ha det som vi på godt norsk kaller godteri-stopp. Men en vanlig syklus kan variere mellom 12-18 timer per dag uten mat. En annen måte å gjøre det på er å bare spise to måltider i døgnet, for eksempel kl. 13 og kl. 20. Dette kan man gjøre så lenge man vil, og man vil garantert merke forandringer i kroppen av dette. Så hvilken metode skal du velge, og hvordan kommer man i gang med periodisk faste?

Spise fast to måltid i døgnet

Dette kan være rimelig tøft, spesielt den første tiden. Man vil kanskje føle kaldsvette, svimmelhet og ikke minst sult. Man kan godt si at dette er mer en type spisemønster, enn en diett. Fordi kl.13 og kl.20 spiser du det du er vant til. Man vil ikke minste muskelmasse, da man spiser like mye karbohydrater som før, men man vil definitivt bli slankere. I den mette fasen fra man spiser til 4 timer etterpå, opptar og fordøyer magen og kroppen maten og næringsstoffene. Insulinnivået vil være høyt. Men så går kroppen inn i en ny fase hvor den forbrenner fett. Dette gjør den i 8-12 timer!! Så da kan du finne ut at periodisk faste kan være noe for deg.

La være å spise i 12 til 18 timer

En annen måte å gjøre det på er å ikke spise på opptil 18 timer. Det kan være lurt å legge noe av denne tiden til man ligger og sover, og sørge for at man ikke spiste etter kl.20. På natten forbrenner kroppen mye, og da kan det være lurt at den tærer på fettlageret. Det kan være vanskelig å få sove om man er sulten, men etter noen dager kommer man inn i rytmen. Er det vanskelig å komme inn i fasten, kan man ta en dag om gangen den første uken. Der etter kan man øke til 2 dager periodisk faste i uken. Til slutt har man fastet hele uka.

Godteristopp

Det er noen som også velger en litt annen form, og går direkte inn på hovedproblemet, nemlig godterier og søtsaker. Noen velger å ha en måned med godteri-stopp, mens andre vil kunne det helt ut. Det som kan være vanskelig med denne periodiske fastingen, er fristelser, plutselige innfall eller at man rett og slett ikke har oversikten over kaloriene man får i seg fra annen mat. For å få god effekt av godteri-stopp bør man ha jern-kontroll og i tillegg gå på en diett med mye grønnsaker og lite næringsfattig mat som ikke tas opp i kroppen.

For mange er det nettopp å komme i gang som er tingen. Mange kvier seg og vil liksom ikke gi fra seg kontrollen. Man kan starte dagen med en kopp kaffe eller te. Jobb fram til lunsj, og unn deg et sunt måltid med grønnsaker, maksimalt 600 kalorier. Spis senest fire timer (18-20) etter dette og vent til neste morgen med samme rutine. Liker man å trene i løpet av dagen, kan man legge den rett etter treningsøkta. Der har man en perfekt rutine for periodisk fasting.