Dietter

Ketogen diett

Å gå på en ketogen diett, er nærmere en behandling enn en diett man kjenner til blant vanlige dietter. Men likevel er det flere og flere som benytter seg av denne typen diett for å gå ned i vekt og få en bedre helse.

Ketogen kommer av ketose

Å gå på en ketogen diett, er nærmere en behandling enn en diett man kjenner til blant vanlige dietter. Men likevel er det flere og flere som benytter seg av denne typen diett for å gå ned i vekt og få en bedre helse. Ketogen kommer av ketose som er en sammensetning av keton og glukose. Man oppnår en ketose når kroppen etter en stund inn i dietten ikke har nok glukose, i form av karbohydrater fra et utilstrekkelig kosthold. Ketogen diett innebærer derfor at man kutter ut en del produkter helt eller nesten, og fyller på med andre produkter.

Og det er en relativt radikal endring i spisevanene man må gjennomgå for å komme i ketose. Likevel vil mange føle større metthet ved denne typen diett enn andre dietter, da man kan spise egg, fisk, noe kjøtt (for eksempel kjøttdeig) og grønnsaker. Frukt, brød, ris, nudler, pasta er ikke anbefalt i denne dietten. I tillegg kan man bruke en MCT-olje som inneholder mellomlange fettsyrer, og er dermed enklere å forbrenne enn andre oljer. Dette er en form for lav-karbo diett.

Det er lurt å bruke kjøkkenvekta

Til ketogen dietten kan det være lurt å ta fram kjøkkenvekta. Her bør man veie alle produktene man spiser. En vanlig dag i dietten kan se slik ut:

Frokost: En kopp kaffe med MCT-olje. Evt. salat og agurk.

Lunsj: Grønnsaker som inneholder proteiner, egg, røkt laks.

Middag: Ingenting.

Kveldsmat: Senest kl 20. En kopp te m/ honning. Spekeskinke m/ rømme.

Neste dag kan for eksempel bare bestå av ett måltid. Det kan derfor være veldig vanskelig å komme i gang med dietten, om man ikke har en god plan. Man kan for eksempel kutte opp masse forskjellig grønnsaker på forhånd, og kjøpe inn røkt laks, egg, kjøttdeig, skinke også videre.

Hvorfor ketogen diett?

Foruten at man kan gå ned i vekt, medfører dietten en rekke helsemessige fordeler. Overvekt og helseplager faller ofte sammen, og ketogen diett er absolutt en spennende måte å gjøre det på.

  • Man kan gå ned i vekt
  • Redusert appetitt og metthet
  • Økt konsentrasjon

Man går ned i vekt på grunn av det er fettlagrene som forbrennes og ikke lenger glukoseoverskuddet. Keton skilles ut i urin. Når man går i ketose skilles det ut mindre av sulthormoner i magen. Når man avslutter dietten må man være klar over at nivåene av dette hormonet igjen øker i kroppen og man vil føle seg sulten. Ketosen gjør at denne sultfølelsen blir mindre. Ketose gjør at man får økt hjerneaktivitet. Både sykdommer som epilepsi og demens kan forhindres eller stagges.

Ulemper med ketogen diett

Man må følge med på den daglige helsetilstanden, for man få noen bivirkninger. Men som de fleste andre, er de ikke farlige, under normale forhold:

  • Svimmelhet
  • Hodeverk
  • Forstoppelse

De fleste symptomene er bare midlertidige og vil gå over når dietten avsluttes, eller når man venner seg til den nye kosten. Om det er sunt å gå fullstendig over til en slik kost, er usikker, men man kan komme langt med å ta faste runder med ketogen diett noen ganger i året. Har man en samboer eller venn som også trenger en diett, kan man jo gå sammen og gjøre det til en begivenhet.