Tips & Råd

Hvorfor du bør spise reint kjøtt?

Går man i butikken i dag ser man mange produkter som er bearbeidet eller tilført ulike konserveringsmidler. Dette er en trend man ser mer og mer i dagligvarehandelen. Er denne maten bra for deg som forbruker, eller kun for lommeboka til dem som produserer den.

Kroppen er avhengig av rene produkter som er enkle å fordøye i fordøyelsessystemet. Mange av de produktene vi handler i dag er lagd i store kvantum for å gi et tilbud til flest mulig mennesker uten at det går ut over bærekraftighet, yrkesgrupper eller det biologiske mangfoldet på annen måte.

Les også: Dietter og Slanking.

Holdbarhet på maten

Men for å få til dette er man nødt til å produsere mat på en måte som gjør at varene holder seg bedre, lenger og har flest mulig bruksområder. Først og fremst er det for å forlenge holdbarheten at produkter som kjøtt bearbeides, slik som farseprodukter ofte er. Det er stoffer som tilsettes ved behandling og oppvarming av slike produkter som man forbinder med for eksempel brystkreft, tarmkreft eller andre skadelige helseplager som kan forkorte livet. Det er fordi disse stoffene angriper arvestoffet i kroppen som fører til celledeling og redusert livskvalitet.

Anbefalingene fra helsemyndighetene er derfor å spise mindre farseprodukter og heller spise reint kjøtt som ikke er behandlet på noen måte. Dessuten bør andelen farseprodukter nesten halveres for at man skal holde seg under de oppgitte grensene som er 500 gram for kvinner og 600 gram for menn. I dag er forbruket nesten det dobbelte.

Hvorfor reint kjøtt er sunnere

En av grunnene til at reint kjøtt er sunnere enn bearbeidet, er at det generelt er magrere. Dessuten er fettet fra farse ofte kvernet kjøtt og fett samt oljer som soya og palmeolje. Rent kjøtt er magrere og man kan velge å fjerne alt fettet. Likevel er fett fra reint kjøtt proteinrikt og sunt i normale mengder.

Så hvorfor selger man ikke mer reint kjøtt

De store aktørene må selge enorme mengder for at det skal være lønnsomt. Det betyr at man må prøve å øke levetiden på kjøttet og det gjøres med konserveringsmidler. Dette, samt hele logistikken rundt salg av farseprodukter, gjør det billigere å produsere farse enn reint kjøtt. Forbrukeren vil derfor oppleve at reint kjøtt er dyrere. En av hovedpunktene rundt mat er at den er dyr, og mange velger derfor usunne løsninger for å få endene til å møtes. Om flere satt fokus på å spise sunt kjøtt, ville kanskje helsen til tusenvis av mennesker blitt mye bedre på sikt.