Tips & Råd

Så mye fysisk aktivitet trenger man daglig!

Ekspertene strides om hva som er en best mulig livsstil. Men det man kan være enig om er at kroppsvekten reguleres av to hovedfaktorer, nemlig forbrenning og inntak. Man kan godt være kraftig og veldig god form, eller tynn og ganske syk. Inntaket kan deles inn i sunt og usunt inntak, mens forbrenning kan deles inn i hurtig og treg forbrenning.

Les også: Dietter og Slanking.

Forbrenningen kan påvirkes av kostholdet, og kostholdet kan endre hvor mye vi trener eller overskudd man har til å trene. Men hvor mye som er riktig mengde trening eller aktivitet per dag, er ikke enkelt å si. For man kan ikke lage en universell plan som fungerer for alle mennesker, da alle er forskjellige.

Det er mange måter å vurdere dette på:

  • Kjønn
  • Alder
  • Grunnlag
  • Sykdommer

I følge noen forskjellige spesialister bør daglig aktivitet fordeles slik. Helsedirektoratet består av rådgivere og eksperter som mener voksne bør trene moderat 2,5 time per uke. Med moderat aktivitet menes pust som er raskere enn vanlig. Halvparten av treningen bør være av enda høyere intensitet.

Fysisk aktivitet hver dag

Andre legger vekt på at aktiviteten bør skje hver dag. Det vil si opp mot 30 minutter aktivitet hver dag, er mye bedre enn to harde treningsøkter i uka, dersom man er inaktiv resten. NHI, Norsk Helseinformatikk mener at målet bør være å trene 3-5 ganger i uka, med opptil 60 minutters økter. Det er veldig vanskelig å si hva som er riktig for de fleste.

Det som man kan gjøre er å se muligheten til å legge inn litt trening i de fleste daglige gjøremål. Man kan sykle og fra jobben og dermed dekke hele behovet. Man kan starte dagen med 10 minutter med sit-ups, knebøy, strekk og tøy, eller gå trappene istedenfor å ta heisen. Har man en stillesittende jobb, bør man ta pauser hver time og strekke på føttene. Kan man legge inn gåtur til butikken, kan man gjøre det en eller to ganger i uka. Man kan også finne tunge ting i hagen eller garasjen man kan løfte på og man ikke har tilgang til et treningsstudio.

Snakk med fastlegen

Det beste om man er usikker er å snakke med fastlegen sin, eller forhøre seg med en venn man vet har begynt på trening. Har man sykdommer bør man definitivt oppsøke lege for råd og tips, mens har man andre plager, bør man uansett starte treningen rolig.